/_next/static/images/car-ico-152ea476dc377dfd89df837994eb3ffb.svg
/_next/static/images/truck-ico-50a276ebbfbe2ae1cd341ba9c0435db9.svg
Driving higherStandards

5 načinov varčevanja z gorivom

2023-02-27

Številni vozniki pogosto povsem nevede prispevajo k preveliki porabi goriva svojega avtomobila. Kaj bi morali spremeniti v svojih navadah, da bi zmanjšali izgorevanje in prihranili denar? Tukaj je nekaj učinkovitih načinov. Za začetek vam predlagamo, da izračunate zgorevanje vašega avtomobila.

Izračun izgorevanja

Če želite pravilno preveriti, koliko goriva ste prihranili, morate vedeti, kako izračunati porabo goriva na 100 kilometrov. Prvi način je, da do konca napolnite rezervoar z gorivom. Nato prevozite razdaljo 100 kilometrov. Nato ponovno obiščete bencinsko črpalko in dotočite gorivo. Število litrov, ki jih je treba dotočiti, vam pove, koliko goriva porabi vaš avtomobil.

Porabo lahko izračunate tudi na druge načine. Lahko napolnite rezervoar in ponastavite števec prevoženih kilometrov. Nato porabite vse gorivo, se vrnite na črpalko in ponovno napolnite celoten rezervoar goriva. Količino porabljenega goriva nato delite s številom prevoženih kilometrov. Tako preprosto in učinkovito izračunate, koliko vaše vozilo porabi. Najlažje pa je vgrajeni računalnik preprosto ponastaviti na nič in pustiti, da sam izračuna porabo za vašo vožnjo.
Načrtovanje poti

S premišljenim načrtovanjem potovanj ali vožnje na delo učinkovito zmanjšamo porabo goriva avtomobila. Ko izbirate pot, po kateri želite priti do cilja, je priporočljivo, da se izogibate bolj prometnim cestam. Na takšnih mestih je veliko več zastojev, vsak postanek pa pomeni večjo porabo goriva.

Enako pomemben je čas dneva, ko nameravate priti na izbrano destinacijo. Če imate možnost, je bolje, da se odločite za potovanje zunaj dopoldanskih (7-9) in popoldanskih (16-18) ur. Takrat se ljudje najpogosteje vozijo na ali z dela. Več prometa je tudi v nedeljo zvečer. Takrat se ljudje vračajo iz domačih krajev v velika mesta, kjer delajo.


Zagotavljanje rednega servisiranja

Redno servisiranje avtomobila ima velik vpliv na porabo goriva. Zelo pomembno je menjati olje in filtre vsakih 10 000-15 000 kilometrov. Odlašanje z zamenjavo lahko pomeni, da boste pogosteje obiskali bencinsko črpalko.

Kako vžigalna svečka vpliva na porabo goriva?

Ta je dodatni potrošni deli, ki prav tako lahko povečajo porabo goriva bencinskega motorja. K znatnemu povečanju izgorevanja pripomorejo tudi poškodbe sestavnih delov za dovod zraka ali dovod goriva. Zato je treba v takih primerih popravilo avtomobila opraviti čim prej.

Na izgorevanje avtomobila vplivajo številni drugi sistemi v avtomobilu. Na primer klimatska naprava, ki ob nepravilnem delovanju, lahko poveča porabo goriva. V tem primeru mora motor proizvajati več energije za pogon kompresorja klimatske naprave. Ne glede na to, kako hude so težave z vašim avtomobilom, jih je vredno čim prej odpraviti. Če iščete zanesljivo avtomehanično delavnico za popravilo določene okvare ali menjavo filtrov in olja v avtomobilu, kliknite na povezavo in s seznama avtoservisev izberite tisto, kar vam najbolj ustreza.
Kaj imate v prtljažniku?

Koliko goriva porabi avtomobil, je odvisno tudi od tega, kaj prevažate. Veliko voznikov ima v prtljažniku veliko nepotrebnih stvari. Težji kot je tovor, večja je poraba goriva. Nekateri vozniki po počitnicah prtljažnika ne izpraznijo. Nato na to pozabijo, predmeti pa se ves čas vozijo z njimi in prispevajo k večji porabi goriva.

Ste se kdaj vprašali, koliko vas stane vožnja s strešnim prtljažnikom ali nosilcem za kolo?

Lahko tudi do 1,5 litra goriva na 100 km. Tudi če primerjate poročilo o zgorevanju v vgrajenem računalniku, boste že na prvi pogled opazili večjo porabo goriva.


Vpliv pnevmatik

Pnevmatike so še en del opreme, ki občutno vpliva na porabo goriva. Velik faktor je širina pnevmatik. Uporaba ozkih pnevmatik bo prispevala k učinkovitemu zmanjšanju porabe goriva. Seveda pa ožje pnevmatike zahtevajo tudi ožja platišča. Če postavite ozko pnevmatiko na široko platišče, bo vožnja s takšnim kompletom bolj nevarna, predvsem pri višjih hitrostih in v težkih vremenskih razmerah.
Na trgu so na voljo tudi posebne ekološke pnevmatike. Te zaradi manjšega kotalnega upora prispevajo k manjši porabi goriva. Na porabo vpliva tudi tlak v pnevmatikah. Vredno ga je preveriti enkrat na 500-1000 kilometrov ali vsak mesec. Nižji kot je tlak, večji je kotalni upor in s tem se poveča poraba goriva.

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na LinkedInu
Pošlji po elektronski pošti
2024-06-20
InterKrog, V. številka
InterKrog, V. številka
2024-03-22
NOVI IZDELKI V PONUDBI – VEČ KOT 1.000 REFERENC POGONSKIH GREDI PASCAL
NOVI IZDELKI V PONUDBI – VEČ KOT 1.000 REFERENC POGONSKIH GREDI PASCAL
2024-02-02
InterKrog, IV. številka
InterKrog, IV. številka
InterKrog II. številka
2023-01-16
InterKrog, II. številka
InterKrog, II. številka
© Inter Cars. Vse pravice pridržane