/_next/static/images/car-ico-152ea476dc377dfd89df837994eb3ffb.svg
/_next/static/images/truck-ico-50a276ebbfbe2ae1cd341ba9c0435db9.svg
Driving higherStandards

Izbira pnevmatik in platišč

2022-09-21

Eden najpomembnejših izzivov za voznika je izbrati prave pnevmatike za platišča, ki so nameščena na avtomobilu. To je pomemben varnostni ukrep, zato mora imeti voznik na tem področju ustrezno znanje. V članku bomo obravnavali nekaj ključnih pojmov in namigov, ki vam bodo pomagali pri izbiri platišč in pnevmatik.

Pnevmatike so ključni element varnosti v cestnem prometu. Vožnja z obrabljenimi ali neprilagojenimi pnevmatikami je lahko usodna. Vprašanje voznikov, ki se redno ponavlja je: katere pnevmatike kupiti? Na izbiro vpliva veliko dejavnikov, kot so letni čas, način uporabe avtomobila in potrebe posameznika.

Velikost pnevmatik in platišč - kaj je to?

Trenutno je v Evropi najpogostejša velikost pnevmatik 205/45 R 17. Zato bomo ta simbol uporabljali za pojasnitev osnovnih dimenzij pnevmatik. Prva številka označuje širino tekalne plasti in je izražena v milimetrih. Druga je razmerje med širino pnevmatike in profilom. V tem primeru je višina stene pnevmatike 92,25 mm (45 odstotkov od 205 mm). Za simbolom R proizvajalec navaja velikost platišča, na katerega je mogoče namestiti pnevmatiko. Ta vrednost je standardno izražena v palcih.

Čeprav je velikost platišča ključnega pomena, mora voznik upoštevati še en dejavnik. To je širina platišča, prav tako izražena v palcih. Kolikšna je širina platišča? To je odvisno od premera in od širine pnevmatike. Širša kot je pnevmatika na avtomobilu, širše mora biti platišče. To razmerje pomeni, da je priporočena širina platišča včasih enaka za različne velikosti pnevmatik. Primer? Proizvajalci menijo, da je 5 palcev optimalna širina platišča za pnevmatike velikosti 165/65 R 13 in 175/70 R 14.

Informativna tabela

Pripravili smo informativno tabelo, v kateri so navedene priporočene širine in vgradnja pnevmatik in platišč. Če že imate platišča na avtomobilu in se sprašujete, katere pnevmatike kupiti, poiščite širino svojih platišč in preverite, kakšne širine bi morale biti vaše pnevmatike. Tabela vam bo pomagala tudi pri zamenjavi koles in nakupu pnevmatik in platišč.

Zakaj je širina pomembna?

Čeprav marsikdo tega ne ve in mnogi vozniki preverjajo le premer platišča, je zelo pomembna tudi izbira širine. Če je platišče preširoko ali preozko, tekalna plast pnevmatike ne bo mogla pravilno delovati in bo stična površina z asfaltom zmanjšana ali presežena in zmogljivost pnevmatike se poslabša.

Če je na primer širina pnevmatike prevelika za platišče, stranski utori, ki odvajajo vodo izpod koles, ne delujejo optimalno. Tako tekalna plast ne bo mogla izničiti učinka akvaplaninga in verjetnost zdrsa na mokri površini se bo zagotovo povečala.

Izkaže se, da scenarij ni veliko boljši, če je obroč preširok. Takrat stična površina med pnevmatiko in asfaltom izgubi polkrožno obliko. To je s tehnološkega vidika zelo slabo. Zaradi tega posamezni bloki tekalne plasti ne morejo pravilno delovati na asfaltu in se lahko zunanji del tekalne površine med vožnjo močneje obrabi. Zato bodo imele pnevmatike manjšo kilometrino in jih bo treba veliko prej zamenjati.

Velikost platišča prilagodite pnevmatiki, še prej pa tipu avtomobila!

Če se odločite, da boste imeli tovarniška platišča, lahko preprosto kupite nove pnevmatike enake velikosti, kot so bile tiste, s katerimi je vozilo zapustilo prodajno mesto. Tako se boste izognili morebitnim napakam. Težava nastane le v primeru, ko se odločite za nakup novega kompleta platišč drugačne velikosti, kot jo priporoča proizvajalec. V tem primeru jim morate prilagoditi tudi pnevmatike. Za to priporočamo uporabo tabele, ki smo jo pripravili, saj le-ta prikazuje kako prilagoditi pnevmatike platiščem.

Voznikove napake so seveda lahko več kot le napačno ujemanje pnevmatike in platišča. Voznik lahko prav tako kupi napačna platišča. Pri izdelavi vozil proizvajalci določijo globino kolesnih lokov. To se neposredno nanaša na največjo širino platišč, ki jih je mogoče uporabiti za določeno vrsto vozila, da je na primer še vedno mogoče pravilno krmiljenje. Meja je opredeljena v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo in platišče ne sme segati čez obris avtomobila, ki ga določa blatnik.

Nepravilna izbira pnevmatik za platišča. Kakšne so posledice?

Med cestnim pregledom lahko izgubite potrdilo o registraciji ali, v bolj optimistični različici, avtomobil ne bo opravil naslednjega tehničnega pregleda. Zakaj? Ker ne izpolnjuje tehničnih pogojev, določenih s pravilnikom in ga je treba, do odprave napake - tj. zamenjave platišč z ožjimi - umakniti iz prometa. Tisti, ki se odločijo za optično nastavitev svojega avtomobila, morajo upoštevati tudi optimalno širino pnevmatik in platišč.

Vse pogosteje se dogaja, da so avtomobili zaradi delovanja tunerjev opremljeni z velikimi platišči s pnevmatikami s preozko tekalno plastjo. Kar ne pomeni nujno težav. Če platišče ne štrli iz obrisa vozila, so tehnični pogoji izpolnjeni. Vendar je treba upoštevati, da so kolesa več kot le izgled. Prileganje pnevmatike na platišče lahko odločilno vpliva na zmanjšan oprijem med vožnjo in tako neposredno vpliva na varnost voznika, potnikov in drugih udeležencev v prometu.

Izbira pnevmatik za platišča - pregled

Kakšna naj bo pravilna izbira pnevmatik za platišča? Prvi odgovor je preprost in najbolj intuitiven. Izberete lahko komplet, ki je naveden v homologaciji vašega vozila. V tem primeru bo razmerje med širino platišča in širino pnevmatike optimalno, tako za stabilnost vozila na cesti, kot za porabo goriva. Če pa so priporočena platišča premajhna za vaše potrebe, lahko zamenjate tako platišča kot pnevmatike. Upoštevajte ustrezne širine obeh sestavnih delov in zakonske zahteve v zvezi s tem. Le tako lahko zagotovite, da bo vaš nakup stoodstotno uspešen in da ne boste utrpeli posledic.

Vse vrste pnevmatik in platišč lahko naročite preko
https://si.e-cat.intercars.eu/slDeli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na LinkedInu
Pošlji po elektronski pošti
2022-12-14
Q-Service Truck
Q-Service Truck
2022-12-14
INTER CARS INT d.o.o. v številkah
INTER CARS INT d.o.o. v številkah
2022-12-09
Več funkcij, več možnosti za vašo delavnico!
Več funkcij, več možnosti za vašo delavnico!
© Inter Cars. Vse pravice pridržane